Je bent druk he?

"Hoe is het?" Vraagt Mark, een lieve vriend en tevens mijn manueel therapeut. "Goed", antwoord ik met een stralende lach. "Je bent druk hè?" zegt hij. Wat is het toch met die vraag? Ik krijg hem echt standaard van vrienden en vriendinnen. Ik vind het ook echt een vraag, want ik helemaal niets mee kan.  Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand dit tegen me zegt, dan zou ik niet meer hoeven te werken. 

 

Gebroken nachten en gierende pretparken

Ik snap wel waar mensen de indruk vandaan halen. Via sociale media ben ik nogal actief, deel ik de leuke projecten waar ik onderdeel van mag zijn. Ook om daaraan aandacht te geven en de mensen met wie ik werk een podium te geven. Mark is vader van een heerlijk zoontje, die sinds kort naar school gaat. Hij heeft een lieve hardwerkende vrouw. Hij werkt zelf fulltime en studeert. 
De meeste mensen van wie ik die vraag over 'druk zijn' krijg, is van gierend drukke ouders die bijna Olympisch Goud hebben op het onderdeel hoe houd ik alle ballen in de lucht. Je weet wel van die mensen die 2,5 kinderen met sportclubjes, muziekles, 1001 vriendjes en sociale activiteiten hebben. Die daarnaast een huishouden moeten runnen, met twee katten en een loyale labrador. Die ook nog fit en vitaal moeten blijven en dus 3x in de week willen sporten. Die dikwijls gebroken nachten hebben door grieperige oververmoeide bengeltjes met doorkomende tandjes. Die daarnaast ook nog eens een drukke baan hebben, in de weekenden en vakanties naar pretparken moeten om het kleine grut tevreden te houden en niet in de laatste plaats enorm sociaal met vrienden proberen te zijn, terwijl ze om hun relatie spannend te houden ook nog eens in de kroonluchters moeten gaan hangen in een kittig setje. 

Geen kids = tijdswinst


Dat vind ik pas druk en dodelijk vermoeiend! Ik heb geen idee hoe al die mensen dat doen. Diep respect, laat je me dat zeggen. Dan snap ik dat als je mijn leven ziet, dat je denkt: 'Die is druk". Alleen wanneer je mijn leven tegen de lat van jouw drukke leven aanlegt. Maar stel je mijn tijdswinst eens voor..... geen kinderen, maar alleen mijzelf om aan te denken. Hoeveel tijd scheelt dat? Geen zwemles, niet een race tegen de klok om kids van school of kinderdagverblijven te halen en ze ook nog eens op tijd, met goed fatsoen, zonder stress een warme maaltijd naar binnen te krijgen voordat ze oververmoeid tegen zichzelf aan gaan lopen. Maar wakker worden wanneer je wilt. Net als naar bed gaan, wanneer je wilt. Daarnaast hoef ik alleen mijn eigen kleding te wassen en wordt een huis niet echt vies, omdat alleen ik erin rondbanjer. Hoeveel tijd, energie en aandacht scheelt dat op een dag?
Daarnaast ben ik ook nog eens ondernemer, dus ben ik in staat mijn eigen tijd in te delen. Ik ben geen stapper, ik hou van mijn rust. Dat heb ik ook nodig met mijn werk. Daarnaast leid ik ook niet aan grote sociale druk zoals buurtfeesten en de verplichting om iedere week vele verjaardagen af te lopen van alle kids. Want zonder vaste buren in een kinderrijke buurt, houd je een hoop tijd over. Bam... weer winst.
Pas sinds kort heb ik een relatie en sport ik 5x per week en ja ik moet gelijk wennen aan het indelen van mijn tijd. Dat is wel een dingetje waar ik snel beter in wil worden. Maar die relatie en intensief sporten had ik daarvoor ook niet. Ding, ding, ding.... nog meer tijd over... Daarnaast doe ik werk wat ik het allerleukste vind om te doen en ik ben heel gelukkig en tevreden met mijn leven. Weet je hoeveel tijd je dan hebt in de week? Bijna 24 uur per dag om zelf vrij in te delen! Hoe relaxed is dat!

Welke leuke dingen houden je bezig op dit moment


Dus zeg ik al liggend en krakend op de behandeltafel: "Lieve Mark, zullen we stoppen met mij opleggen, dat ik druk ben en gewoon nieuwsgierig vragen hoe het met me gaat en welke leuke dingen mij bezighouden op dit moment? Dan geef je mij de ruimte vrij daarop te reageren en krijg je waarschijnlijk een geweldig leuk antwoord van een bevlogen mens die haar eigen leukste leven heeft gecreëerd. Want het leven is al veel te kort. "Deal", zegt 'mijn held van de dag' Mark met een grote grijns waarna hij vakkundig al mijn werveltjes vrolijk doorkraakt en ik weer fris en fruitig de wereld kan veroveren. Gewoon lekker bezig zonder te druk te zijn.