Het ripple effect

Wat je aandacht geeft, dat groeit”

Facebook-reminder

 

Op de laatste dag van dit jaar word ik door Facebook herinnerd aan een ander project van mij van 2 jaar geleden: '100 dagen Passie, Poet en Plezier."

 

100 dagen plezier in Rotterdam

 

Begonnen uit de persoonlijke behoefte om meer Passie, Poet en Plezier te creëren in mijn eigen leven. Ik deelde mijn idee op Facebook en mensen begonnen te reageren. Maar bovendien spontaan te delen en mee te doen. Voor ik het wist sloten meer dan 200 mensen zich spontaan aan. Allemaal mensen die iedere dag, 100 dagen lang, iedere dag iets deden wat hun Passie, Poet en Plezier opleverden. Het project verscheen zelfs in het AD onder het kopje '100 dagen Plezier in Rotterdam'. 

 

Iedere dag één foto

 

Foto-credits: Ronald De Jong Fotografie

Foto-credits: Ronald De Jong Fotografie

Eén van de deelnemers fotograaf Ronald de Jong portretteerde elke dag een mooi mens (zie hier mijn 'oude look' inclusief mijn verwaaide hippiepruik).

Deze foto en de reminder op dit moment via Facebook is echt een cadeau. Omdat het altijd spannend is iets nieuws te beginnen. Iets wat je nog niet eerder hebt gedaan. Maar het laat zien, dat als je intentie en focus juist is, de beweging dan vanzelf ontstaat. Een kwestie van vertrouwen en meebewegen met de mogelijkheden.

Het 'hoe' ontvouwt zich vanzelf

 

Stiekem vind ik het best heel spannend om aan Project Tof te starten. Iets in mij wil graag 'de hele reis' weten. Maar ik weet inmiddels ook uit ervaring dat de verwondering hem zit in het NIET weten van de hele weg. De kunst is de eerste stap. Het 'hoe' ontvouwt zich vanzelf en je weet van tevoren nooit hoe iets gaat ontwikkelen. 

 

Het ripple-effect

 

Je weet nooit waar één idee toe kan leiden. In 1960 begon Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord '59 uit Haarlem met de traditie van een nieuwjaarsduik. Eigenlijk wilde hij het maar één keer doen. Ondertussen kent deze duik navolging in vele badplaatsen en lokale wateren. Dit jaar gaan een recordaantal van 55.000 mensen duiken. Je weet nooit waar één idee van één iemand toe kan leiden, wie het kan inspireren en hoeveel mensen het plezier kan brengen. Maar als je niet begint, dan weet je één ding zeker, dan gebeurt er niets. Dus doe eens gek en waag de sprong! Het maakt niet uit hoe groot of klein. Doe het gewoon. Voor je het weet ontstaat door jouw actie een ripple-effect en veroorzaak je daarmee een golf van plezier, inspiratie en daadkracht.

 

The journey of a thousand miles begins with one step.
— Lao Tzu

.