Bye bye tokkie, hello levensavonturier

Verwachting is getrouwd met teleurstelling. Word nieuwsgierig, ontdek en vertrouw. Dat maakt het leven een stuk interessanter.
— Aria den Hartog - hartsvriendin Michèle

Ik weet niet hoe ik verder moet"...ik hoor mensen vaak zo hard oordelen over zichzelf. Over wat niet lukt. Ze raken ontmoedigd en hebben verwachtingen over wat er wel en niet zou moeten... Ik ontdekte hoe ik op een hele leuke manier 'how to spice up my life'.


Wanneer ik lezingen geef, mijn talkshows presenteer, blog of vlog, of met mensen spreek dan hoor ik vaak ze hetzelfde zeggen over zichzelf zeggen "Ik ben niet goed genoeg" en bam...ze zetten zichzelf vast. Met je voeten in beton kom je niet makkelijk verder. ik kom daar ook vandaan. Was loeihard voor mezelf. Lat op onbereikbare hoogte. Niet op de inspirerende maar de veroordelende. Ik noem dit deel van mij: DE TOKKIE. Het zoog het leven uit me. Tijd voor iets anders.

Totdat een vriend, Peter-Jan Donders mij deed invoelen hoe mijn leven eruit zou zien als ik dit zou blijven volhouden. Hoe zou het zijn als je dit een week, een maand, een jaar of tien jaar zou volhouden. Geloof me... not a pretty picture. Ik schrok me (op z'n Rotterdams gezegd) de t•ring. ECHT NIET!!! Geen haar op mijn hoofd die mijn tijd hiermee gaat verdoen! Tijd voor een andere alterego! Ik moest op zoek gaan hoe ik mijn eigen leven lichter, leuker en vrolijker maken. Een die op een leuke manier Spice aan mijn leven toevoegt. Fun. Ready to rock my world. Dus net als Beyoncé op het podium verandert in haar alterego Sascha, deed ik ook een ontdekking. Ik zei hello tegen lady LEVENSAVONTURIER.

Deze kick-ass dame denkt niet in lukken en mislukken maar in avonturieren, leren, ontdekken, ervaren en verwonderen. Die hangt niet onderuit op de bank met een zak drop, maar die zit rechtop en voedt zich zelf met alles wat inspireert. Leunt wellicht zelfs licht voorover en heeft een soort ondeugende grijns op haar gezicht. Heeft lef. Durft haar grenzen te verleggen. Is realistisch maar durft ook groot te denken en onvermoeibaar daarvoor te gaan. Ze is trouw aan haar intuïtie en levenspad of mensen het al begrijpen of niet. Ze heeft een visie, een missie en ze maakt zaken waar.

Ik bestudeer succesvolle mensen. Waarmakers. Hun overeenkomstige kwaliteit is nieuwsgierigheid. Ze zijn nieuwsgierig over wat er komen gaat in plaats dat ze controleren en oordelen over wat er wel of niet lukt. Ze blijven niet zichzelf voor hun hoofd slaan voor wat niet gelukt is. Ze zetten zich niet vast in verwachtingen en teleurstelling van hoe iets zou moeten zijn. Nee ze zijn in staat om te leren en switchen tussen tokkie en levensavonturier. Hun focus ligt op waar ze heen willen en de mogelijkheden die hen helpen dat te bereiken.
 

"Leuk hoor dat inzicht, Mies. Maar hoe doe je dat dan?" 
Je eerste stap naar levensavonturier is: verander je fysieke houding! Nieuwsgierig zijn en vertrouwen hebben een andere houding dan controleren en oordelen. Ik zit rechter op en leun meer naar voren. Als een klein kind die net hoort dat we naar Eurodisney gaan! Klaar om op avontuur te gaan. Ik krijg een soort verliefde kriebel in mijn buik. Beetje zenuwachtig. Maar helemaal klaar om te gaan. Dat verandert mijn stemming en daarmee mijn acties en mijn resultaten op een dag.

Open your mind voor jouw leven en al het goede wat zij voor je in petto heeft (ook al lijkt het soms niet altijd zo). Shift focus van tokkie naar avonturier. Ga op pad. Ontwaak de McGyver in je bij de obstakels die je tegenkomt. Laat je verwonderen. Wanneer je per ongeluk of expres een zijstraat induikt en het blijkt een doodlopend steegje te zijn... no worries.... gewoon accepteren.  Er van leren. Gewoon even flink doorademen. Neus snuiten. Die nieuwsgierige grijns op je gezicht toveren. Open ruimtes ontdekken en ... weer verder lopen. Er is een wereld vol te ontdekken!"

Lady levenavonturier zegt andere dingen tegen mij, dan good ol' tokkie: "Hello lovely, let's get on our way. Every day i'm getting better and better. En dan zet ik Diana Ross op met I'm coming out. Dans ik als een malle en zing mee als een valse Bonnie Tyler met een dubbele keelontsteking. Maar het zal me een rotzorg zijn wie kijkt of luistert. Ik heb plezier. Ik verhoog mijn energie en zorg dat ik in de juiste stemming en kracht kom om te doen wat ik moet doen. Natuurlijk moet ik soms vreselijk lachen om mezelf. Maar he...het werkt wel. Dus doe ik er meer en meer van. I'm just getting ready. Ready to rock the world. Inspiring people. And changing the world. One real-life story at the time.

Aan de zijde van mijn alterego Lady LIfe-adventurer maak ik mijn eigen wereld iedere dag een stukje leuker, luchtiger en mooier. Maar iedere dag begint en eindigt met dezelfde keuze. Ben ik vandaag de tokkie of een kick-ass levensavonturier? I choose! You choose!