Op bezoek bij tof mens Janne Willems

"Mies, heb je zin om dit weekend naar Groningen te komen?". Janne weet dat ik voor Project Tof dit hele jaar op huizen pas en aan het couchsurfen ben op zoek naar mensen die de wereld iedere dag een beetje mooier maken, dus biedt ze me haar logeerbed aan. "Alleen als ik jou mag interviewen als Tof Mens voor Project TOF!", roep ik uit. "DEAL!" zegt ze. Zo sta ik op zaterdagochtend om 08.00 uur op een fris treinstation. Onderweg naar mijn 'eerste keer' Groningen.

Janne Plukt

Janne Willems, alias Janne Plukt, ken ik nu zo'n 3 jaar. Sinds het begin van mijn ondernemerschap. Janne plukt mooie momenten. "Wat?" zul je wellicht zeggen. Maar het is echt zo. Toen Janne studeerde besefte ze, dat ze nooit alle mooie momenten zou kunnen onthouden. Dus begon ze haar mooie momenten te tekenen. 

Inspiratie in de trein

Al snel volgen haar vrienden in haar voetsporen. Zo ontstaat er een website vol mooie momenten. Na een tijdje word het toch wat stiller op de site. Dat zet Janne aan op zoek te gaan naar 'nieuwe inspiratie'.  Als student zit ze iedere dag in de trein. Gepakt met een bos viltstiften, een pak kaarten en een grote vrolijke lach, stelt ze aan mensen de vraag: “Wil jij een mooi moment tekenen?” 

Trouwdagen en geboortes

In het begin tekenen mensen huwelijken, de geboorte van hun kind en dergelijke. Dus besluit Janne haar vraag aan te scherpen. Ze vraagt hen hun mooie moment van afgelopen week te tekenen. Mensen beginnen te stralen bij de herinnering daaraan. Sterker nog...mensen gaan in gesprek met elkaar over hun mooie moment.

Een droom...

Na Nederland gaat Janne over tot een 'wild idee'. Duizend mooie momenten plukken op ieder continent. Ze startte een crowdfund-actie en al snel vertrekt ze om binnen Europa haar eerste duizend mooie momenten te plukken. Zestien maanden lang reist ze de wereld over, door zesentwintig landen. Meer dan 7.000 mensen tekenden hun mooi moment.

Een boek vol mooie momenten

Janne besluit deze momenten te verzamelen in een boek. Een boek waar je blij van wordt. Nog nooit heeft ze een boek geschreven of uitgegeven. Van vormgevers, tot fotografen en redacteuren. Iedereen draagt zijn steentje bij aan Janne's project. Het staat boordevol mooie momenten van over de hele wereld, inzichten in geluk en hoe geluk anders beleeft wordt over van continent naar continent. Daarnaast vind je ook het verhaal van Janne en hoe je zelf ook meer mooie momenten kunt beleven. Nieuwsgierig naar het boek van Janne, zoek je een vrolijk kado of heb je zelf behoefte aan een inspiratieboost en een portie geluk? Haar boek kun je hier kopen.